Vanginvartija palkka eri työkohteissa

vanginvartija palkka

Vanginvartija palkka eri työkohteissa

Vanginvartijat ovat keskeisessä roolissa rikosoikeusjärjestelmässä, sillä he vastaavat vankien turvallisuudesta ja hyvinvoinnista vankiloissa. Tämä vaativa ammatti edellyttää paitsi fyysistä kestävyyttä myös psyykkistä vahvuutta, sillä vanginvartijat kohtaavat päivittäin erilaisia haasteita ja tilanteita. Seuraavaksi otetaan selvää, paljonko on vanginvartija palkka.

Vanginvartija palkka Suomessa

Suomessa vanginvartija palkka vaihtelee useiden tekijöiden mukaan, kuten kokemuksen, koulutuksen ja varsinkin työpaikan sijainnin perusteella. Vanginvartija palkka on jaoteltu useaan vaatimustasoon, ja jokaisella vankilalla on oma vaatimustasonsa. Esimerkiksi Turun vankilassa vaatimustaso on 6 ja palkka 2 123 euroa kuukaudessa, kun taas Vanajan vankilan vaatimustaso on 7 ja palkka 2 184 euroa kuussa.

Keskimäärin vanginvartija palkka on on noin 2 300 – 3 500 euroa kuussa. Aloittelevat vanginvartijat saattavat ansaita hieman vähemmän, kun taas kokeneet ammattilaiset voivat saada jopa yli 4 000 euroa kuukaudessa. Palkkaan vaikuttavat paljon myös mahdolliset lisät, kuten vuorotyökorvaukset ja ylityöt. Vanginvartijan työssä tulee väistämättä eteen vuorotyötä, vangeista kun täytyy pitää huolta vuorokauden ympäri. Aivan kuten lähihoitaja palkka, niin tässäkin lisät nostavat mukavasti vanginvartijan palkkaa kuukaudessa.

Vuonna 2023 Rikosseuraamuslaitoksen vanginvartija palkka oli kaikkine korvauksineen keskimäärin 3 360 euroa kuukaudessa eli noin 40 300 euroa vuodessa. Ylityöt, kesälomat ja muut palkkiot mukaan lukien vanginvartija palkka oli noin 3 600 euroa kuukaudessa eli 43 700 euroa vuodessa. 

Vanginvartijan työ

Työnkuva vanginvartijana on monipuolinen ja vaativa. Vanginvartijat eivät ainoastaan valvo vankeja, vaan heidän tehtävänsä sisältävät myös vankilan päivittäisten toimintojen hallintaa, turvallisuuden varmistamista sekä konfliktitilanteiden ratkaisemista. Heidän tulee olla valmiita reagoimaan nopeasti hätätilanteisiin ja osata toimia rauhoittavasti vaikeissakin tilanteissa. Vanginvartijoiden on myös ylläpidettävä hyviä suhteita vankien kanssa, tällä tavoin he voivat vähentää jännitteitä ja parantaa vankilan ilmapiiriä.

Vanginvartijan ei tarvitse olla mikään superihminen. Työssä pärjää puhtaalla maalaisjärjellä ja sosiaalisilla taidoilla, joilla muutenkin tulee ihmisten kanssa toimeen. Täytyy vain ymmärtää se, että vangit ovat usein erilaisista lähtökohdista kuin itse on. Työssä ei usein tule vastaan vaaratilanteita, ja konfliktit setvitään usean vartijan voimin, yksin ei tarvitse mennä tilanteisiin. Lisäksi koulutuksessa annetaan hyvät valmiudet kohdata ja selvittää erilaisia vankilamaailmassa eteen tulevia tilanteita.

Vanginvartijan koulutus

Vankiloissa työskentelee vuosittain paljon vartijoita määräaikaisissa viroissa ilman vanginvartijan tutkintoa. Kesätyöntekijänä tai sijaisena työskentelevän vartijan tulee olla täysi-ikäinen, ja uusi työntekijä perehdytetään työtehtäviinsä vankilassa. Määräaikaisena vartijana ilman alan koulutusta voi työskennellä korkeintaan kahden vuoden ajan. Tämän jälkeen vanginvartijaksi haluavan on käytävä 90 opintopisteen koulutus, jonka jälkeen voi jatkaa työskentelyä vanginvartijana.

Vanginvartijoiden työtilanne on tulevaisuudessakin hyvä

Vanginvartijoiden työllisyystilanne on hyvä johtuen työn tarpeellisuudesta, tehtävien lakisääteisyydestä ja koulutusmääristä, jotka voidaan sopeuttaa vallitsevaan työllisyystilanteeseen. Varsinkin vankiloiden valvontahenkilöstö työllistyy usein heti perustutkinnon suoritettuaan.

Työmarkkinoilla vanginvartijoista on jatkuva kysyntä, erityisesti kun rikollisuuden ehkäisyyn panostetaan yhä enemmän. Tämä tarkoittaa siis sitä, että alalle haluaville on hyvät mahdollisuudet löytää työtä valmistumisen jälkeen. Vanginvartijan työ tarjoaa myös mahdollisuuden kehittyä ammatillisesti eri tehtävissä, kuten esimies- tai erikoistehtävissä.

Lopuksi voidaan todeta, että vanginvartija palkka riippuu paljon työkohteesta ja sen vaatimustasosta. Vanginvartijan työ tarjoaa mielenkiintoisia haasteita sekä mahdollisuuden vaikuttaa ihmisten elämään positiivisesti. Jos siis olet kiinnostunut vankeinhoidosta ja sosiaalisesta, ihmisläheisestä ja muita auttavasta työstä, vanginvartijan ura voi olla erinomainen valinta. Vaikka työ voi olla henkisesti haastavaa ja vaatii kykyä käsitellä stressiä, se tarjoaa myös ainutlaatuisen mahdollisuuden tehdä todella merkityksellistä työtä yhteiskunnan hyväksi.

Sekalaista