Palomies palkka

Palomies palkka

Palomies palkka

​​Palomiehen ammatti on yksi yhteiskunnan tärkeimmistä ja arvostetuimmista. Palomiehet ovat usein ensimmäisiä, jotka saapuvat paikalle onnettomuuksien, tulipalojen ja muiden hätätilanteiden sattuessa. Tässä artikkelissa perehdytään siihen, mikä on palomies palkka vuonna 2025.

Palomies palkka ja siihen vaikuttavat tekijät

Suomessa palomies palkka vaihtelee useiden tekijöiden mukaan, kuten työpaikan sijainnin, työkokemuksen ja koulutuksen mukaan. Keskimäärin palomiehen kuukausipalkka on noin 2 500 – 3 500 euroa. 

Korkein tehtäväkohtainen palomies palkka on Etelä-Pohjanmaalla 2 347 euroa, ja pienin Keski-Suomessa, 1 990 euroa. Palomies palkka keskiarvo on 2 160 euroa. Tehtäväkohtaisen palkan lisäksi palomiehille maksetaan vuorotyöstä johtuen työaikakorvauksia, joiden osuus varsinaisesta palkasta on noin 40–45 prosenttia.

Palomies palkka riippuu monista tekijöistä. Palomiehen koulutus ja erikoistuminen voivat nostaa palkkaa. Esimerkiksi palomiehet, jotka ovat hankkineet lisäkoulutusta tai alalla erikoistumista esimerkiksi pelastustekniikassa tai ensihoidossa, yleensä tienaavat enemmän. Myös työskentely suurissa kaupungeissa, kuten Helsingissä tai Tampereella, voi myös vaikuttaa palkkatasoon, sillä kaupungeissa elinkustannukset ovat korkeammat ja palkat usein sen mukaisia.

Alueellinen palkkojen vertailu on kuitenkin hankalaa, koska eri alueilla voidaan maksaa huomattaviakin erityisvastuulisiä, jos rooliin kuuluu tiettyjä tehtäviä, kuten ensihoitoa.

Joillakin alueilla henkilökohtaisen lisän osuus on hyvinkin merkittävä, mutta toisaalla lähellä nollaa.

Työvuorot ovat myös merkittävä tekijä siinä, kuinka paljon palomies palkka on. Palomiehet tekevät usein vuorotyötä, myös iltaisin ja viikonloppuina. Tämä vaikuttaa palkkaan, sillä ylitöistä, vuorotyöstä sekä viikonlopuista maksetaan lisiä kuten myös ensihoitaja palkka tapauksessa.

Palomiehen työ on vaativaa

Palomiehen työ on fyysisesti ja henkisesti vaativaa. Palomiesten on oltava valmiita kohtaamaan vaarallisia tilanteita, ja heidän on kyettävä toimimaan nopeasti ja tehokkaasti paineen alla. Tämä vaativuus on yksi syy siihen, miksi palomiehen palkka on suhteellisen kilpailukykyinen verrattuna muihin ammatteihin. Työn riskit ja vaatimukset oikeuttavat usein korkeampaan palkkaan.

Palomiehet voivat työskennellä muun muassa kunnallisissa pelastuslaitoksissa, lentokentillä tai yksityisissä teollisuusyrityksissä, ja palkat voivat vaihdella näiden sektorien välillä. 

Palomiehen tehtäviin lukeutuu esimerkiksi:

  • Tulipalojen sammutus
  • Ihmisten pelastaminen
  • Ensihoito
  • Sairaankuljetukset
  • Palotarkastukset
  • Ensivastetehtävät
  • Liikenneonnettomuudet
  • Avunantotehtävät
  • Työskentely korkeissa paikoissa
  • Sukellus
  • Hälytysvalmiuden ylläpito
  • Onnettomuuksia ehkäisevä työ

Palomiehen koulutus

Palomies suorittaa pelastajatutkinnon, joka opiskellaan 1,5 vuotta kestävässä pelastajan koulutusohjelmassa. Tutkinto antaa kelpoisuuden pelastuslaitosten miehistötason tehtäviin, eli palomiehen tehtäviin, sekä ensihoitopalvelun yksiköissä toimimiseen voimassa olevan asetuksen mukaisesti.

Lähiopetus tapahtuu Kuopiossa Pelastusopistossa, jossa opetus, majoitus ja ruokailut ovat opiskelijalle maksuttomia. Opintoihin sisältyy paljon käytännön opetusta Pelastusopiston harjoitusalueella. 

Palomies on monitaitoinen alansa ammattilainen. Palomies osallistuu ennaltaehkäisevään turvallisuustyöhön, sammuttaa tulipaloja, pelastaa ihmisiä onnettomuuksissa, toimii ensihoidossa ensivasteessa ja perustason ensihoidossa sekä osallistuu hälytysvalmiuden ylläpitoon asemapalvelussa.

Tulevaisuuden näkymät palomiehen ammatissa

Palomiehiä työskentelee kunnissa ja kaupungeissa ympäri Suomen. Työllisyysmahdollisuudet ovat siis hyvät paikkakunnasta riippumatta. Palomies palkka on ollut viime vuosina nousussa, vaativasta työtä halutaan myös maksaa sopivaa korvausta. Palomiehistä on ollut myös pulaa, ja on edelleenkin, joten tämäkin näkyy palkkauksessa myös tulevaisuudessa. 

Lopuksi voidaan todeta, että palomies palkka vaihtelee paljon pelastuslaitoksittain. Normaalisti tehtäväkohtaisen palkan lisäksi palomiehelle maksetaan työajoista johtuvia haittakorvauksia sekä työkokemuksesta, osaamisesta ja henkilökohtaisesta arvioinnista johtuvia lisiä. Tehtäväkohtaisen palkan suuruus vaihtelee pelastuslaitoksittain.

Tulevaisuudessa palkkauksen tavoiteena on, että pelastusalan ammattilaiset saavat työn vaativuutta vastaavaa palkkaa. Palkat ovat olleet nousussa viime vuosina, ja palomiespulasta johtuen sama linja jatkunee myös tulevaisuudessa. Palomiehet ovat korvaamaton osa jokaista yhteiskuntaa ja he ansaitsevat vaativasta ja vaarallisesta työstään kunnon korvauksen.

Sekalaista