Hammaslääkäri palkka nyt ja tulevaisuudessa
Hammaslääkärin ammatti on vaativa ja hyvin palkattu. Näitä suunhoidon ammattilaisia työskentelee Suomessa yhteensä noin 4200, osa yksityisellä sektorilla, osa julkisessa terveydenhoidossa. Tässä artikkelissa tarkastellaan lähemmin, mikä on hammaslääkäri palkka.
Hammaslääkäri palkka terveyskeskuksissa
Suurin osa suomalaisista käyttää hammaslääkäripalveluita omassa terveyskeskuksessa. Onhan Suomessa ilmainen hammashoito alle 18-vuotiaille. Moni jatkaakin hammaslääkärikäyntejä samalla hammaslääkärillä myös aikuisena.
Terveyskeskusten hammaslääkäreiden palkka on keskimäärin 6520 euroa kuukaudessa. Julkisella puolella hammaslääkäri palkka perustuu yleensä työehtosopimuksiin ja on yksityistä sektoria heikommin palkattu. Työpaikkana terveyskeskus on kuitenkin varma ja vakaa ja palkka kiinteä. Yksityisellä puolella vaihtelua on enemmän ja palkkaus riippuu esimerkiksi potilasmääristä.
Peruspalkan lisäksi hammaslääkäri palkka koostuu myös eri lisistä, kuten ilta- ja viikonloppulisistä. Myös erikoistuminen kasvattaa palkkaa, kuten myös työkokemuksen kertyminen.
Viime vuosina terveyskeskusten hammaslääkäreistä on ollut huutava pula. Tämä onkin mahdollistanut julkisen puolen hammaslääkäreiden ansioiden nousun. Terveyskeskukset pienillä paikkakunnilla maksavat lähes mitä tahansa, jotta saavat kuntaan kipeästi kaivattua hammashoitoa. Näin ollen vuokrahammaslääkärin palkkio voi olla jopa 20 000 euroa kuussa.
Yksityisellä sektorilla hammaslääkäri tienaa paremmin
Yksityisillä klinikoilla toimivat hammaslääkärit saavat parempaa palkkaa kuin julkisella puolella. Peruspalkan lisäksi hammaslääkäri voi saada suoritusperusteisia palkkioita liittyen potilasmääriin ja hoitotoimenpiteisiin. Kokeneet hammaslääkärit voivat tienata yksityisellä sektorilla jopa 10 000 euroa kuukaudessa, jopa enemmän.
Myös yksityisellä puolella hammaslääkäri palkka koostuu peruspalkan lisäksi erilaisista lisistä, kuten ilta- ja viikonloppulisä sekä erikoistumisen johdosta maksettavista lisistä samalla tavalla kuin esimerkiksi farmaseutti palkka. Erikoistua voi esimerkiksi oikomishoitohin tai kirurgisiin toimenpiteisiin. Nämä ovat vaativampia töitä kuin perushammashoito, joten niistä myös maksetaan enemmän.
Hammaslääkärin koulutus ja uramahdollisuudet
Hammaslääkärin koulutus kestää 5,5 vuotta ja on hyvin teoriapainotteista, vaikka kädentaitojakin tarvitaan. Hammaslääkäri tekee työtä ihmisten kanssa ja ihmisille, joten henkilön täytyy olla sosiaalinen ja omata hyvät vuorovaikutustaidot. Luonnollisesti hammaslääkäriksi haluavan täytyy olla kiinnostunut terveydestä ja sen edistämisestä, sekä ihmisten auttamisesta.
Hammaslääkärin koulutus kestää kokonaisuudessaan 5,5 vuotta. Hammaslääketiedettä voi opiskella Helsingin, Oulun, Turun ja Itä-Suomen yliopistoissa. Ensimmäiset kaksi vuotta suoritetaan yhdessä lääkäriopiskelijoiden kanssa yleisääketiedettä opiskellen. Vasta kolmantena opiskeluvuotena tulevat hammaslääkärit aloittavat varsinaiset hammaslääketieteen opinnot.
Valmistuttuaan hammaslääkäri voi erikoistua esimerkiksi oikomishoitoon, suu- ja leukakirurgiaan, protetiikkaan tai harvinaisempaan suupatologiaan. Noin viidennes kaikista hammaslääkäreistä on erikoishammaslääkäreitä. Käytännössä myös yleishammaslääkärit voivat tehdä samoja toimenpiteitä kuin erikoishammaslääkärit. Täydennyskoulutus on tällä alalla erityisen tärkeää, sillä tekniikat ja materiaalit kehittyvät jatkuvasti ja ammattilaisen tulee olla niistä selvillä.
Hammaslääkäri palkka kehitys tulevaisuudessa
Suomessa on hammaslääkäreitä yksi 1200 asukasta kohden, tilanne on parempi kuin EU-maissa yleisesti. Tästä huolimatta jonot ovat pitkät ja hammaslääkäreistä näyttää olevan pulaa. Monet hoitoa odottavat ovatkin päätyneet maksamaan yksityisen hammaslääkärin palvelusta jonojen kasvaessa.
Hammaslääkäriliiton vuosittaisen työmarkkinatutkimuksen mukaan vuonna 2024 hammaslääkäreiden osa-aikatyö oli ennätyslukemissa ja kokoaikaisten palkkakehitys hyvää. Kokoaikatyötä tekevien hammaslääkäreiden keskiarvopalkka oli 7 233 euroa ja mediaani 7000 euroa kuukaudessa. Mediaanipalkka nousi 5,3 % edellisvuodesta ja 7,4 % vuodesta 2022. Näiden lukujen valossa näyttää siltä, että nousu jatkuu ja hammaslääkäri palkka tulee olemaan jatkossakin hyvällä tasolla.
Lisäksi pula hammaslääkäreistä pitää alan ammattilaiset varmasti työllistettyinä. Vaikka yksityisellä sektorilla 26 % hammaslääkäreitä piti potilasmäärää liian pienenä, sopivana sitä piti 68 % yksityisistä hammaslääkäreistä. Tämän lisäksi terveyskeskuksissa on pulaa hammaslääkäreistä. Pienet paikkakunnat houkuttelevatkin hammaslääkäreitä kilpailukysyisen palkan lisäksi esimerkiksi asunto- ja autoeduilla. Seuraavan kerran hammaslääkäreiden palkankorotuksista neuvotellaan keväällä 2025. Hammaslääkäreiden palkat ovat siis nousussa myös tulevaisuudessa.