Fysioterapeutti palkka suositusten mukaan
Fysioterapeutti on kuntoutusalan asiantuntija ja terveydenhuollon laillistettu ammattilainen. Fysioterapeutti voi työskennellä niin julkisessa terveydenhuollossa kuin yksityisellä sektorillakin. Useat fysioterapeutit toimivat myös itsenäisinä yrittäjinä. Fysioterapeutti palkka määräytyykin paljolti sen mukaan, millä sektorilla hän työskentelee.
Fysioterapeutti palkka eri sektoreilla
Useat fysioterapeutit työskentelevät yksityisellä sektorilla, jolla palkka määräytyy eri perustein kuin julkisella puolella. Yksityisellä sektorilla ei ole aina käytössä fysioterapia-alan yleissitovaa työehtosopimusta, vaan fysioterapeutti palkka sovitaan yleensä suoraan työnantajan kanssa. Suomen Fysioterapeutit ry. on antanut palkkasuositukset niille yksityisellä sektorilla työskenteleville, joilla ei ole käytössä Terveyspalvelualan Työehtosopimusta (TPTES).
Näiden palkkasuositusten mukaan aloittavan fysioterapeutin kuukausipalkka tulisi olla vähintään 2936 euroa kuukaudessa, pääkaupunkiseudulla 3036 euroa. Suosituksissa on käytössä kokemuslisä, joka esimerkiksi viisi vuotta ammattia harjoittaneella on 11 prosenttia. Näin ollen fysioterapeutti palkka on 3259 euroa kuukaudessa, pääkaupunkiseudulla 3370 euroa.
Julkisella puolella käytetään usein Terveyspalvelualan Työehtosopimusta. Tämän mukaan alin palkkataso on 2177,41 euroa kuukaudessa. Palkka nousee työkokemuksen ja työvuosien mukaan. Ylimmällä tasolla tienaa jo 3110,19 euroa kuukaudessa.
Fysioterapeutin palkkaan vaikuttavat tekijät
Kuten edellä huomattiin, fysioterapeutin palkkaan vaikuttaa muun muassa paikkakunta, missä työtä tehdään. Pääkaupunkiseudulla elinkustannukset ovat korkeammat, siitä syystä siellä palkkataso on korkeampi.
Palkkauksessa huomioidaan myös aina työn vaativuus. Jos työ on perustyötä vaativampaa, siitä maksetaan enemmän. Peruspalkan lisäksi maksetaan siis myös erityispätevyyslisää, joka on suuruudeltaan 335 euroa kuukaudessa. Myös erityisasiantuntijuus nostaa palkkatasoa.
Monen muunkin alan palkoissa, kuten farmaseutti palkka, palkkaan lisätään mahdolliset ilta-, ja viikonloppulisät.
Fysioterapeutti pitää yllä liikuntakykyä
Fysioterapiassa pidetään huolta liikkumisesta, toimintakyvystä ja terveydestä. Keskeisiä menetelmiä ovat ohjaus ja neuvonta, terapeuttinen harjoittelu, manuaalinen terapia sekä apuvälinepalvelut. Fysioterapia voi olla ennaltaehkäisevää tai kuntouttavaa.
Ennaltaehkäisevällä fysioterapialla vähennetään sairastumisia ja ikääntymisen aiheuttamia toimintarajoitteita sekä ehkäistään vammoja ja tapaturmia. Kuntouttavalla fysioterapialla parannetaan tai ylläpidetään toimintakykyä, joka on alentunut esimerkiksi vamman, kivun, sairauden tai toimintahäiriön vuoksi.
Fysioterapeutin työ on innostavaa, itsenäistä ja vastuullista. Työ on hyvin asiakaslähtöistä, sillä fysioterapeutti suunnittelee terapian yhdessä asiakkaan ja tämän läheisten kanssa, asiakkaan tarpeet ja tavoitteet huomioon ottaen. Fysioterapeutti on oman alansa asiantuntija ja työskentelee usein monialaisissa työryhmissä ja alueellisissa, kansallisissa sekä kansainvälisissä verkostoissa.
Monet fysioterapeutit toimivat itsenäisinä yrittäjinä, mutta työpaikka voi olla myös sairaalassa, terveyskeskuksessa, tutkimus- ja hoitolaitoksessa, kuntoutuslaitoksissa ja kylpylöissä, työterveyshuollossa, kansanterveys-, liikunta- ja vammaisjärjestöissä, vanhainkodeissa, päiväkodeissa sekä koulu- ja liikuntatoimessa. Lisäksi fysioterapeutti voi työllistyä erilaisiin asiatuntijatehtäviin.
Fysioterapeutin koulutus
Fysioterapeutiksi voi opiskella useassa ammattikorkeakoulussa ympäri Suomen. Koulutus kestää 3,5 vuotta ja se sisältää muun muassa fysioterapian perusteet, tutkimus-, kehittämis- ja innovaatio-osaamista, fysioterapiatoiminnan johtamista sekä yrittäjyyttä. Teoriaopintojen lisäksi koulutukseen kuuluu ammattitaitoa edistävää harjoittelua sekä opinnäytetyö.
Tutkinnon hyväksytysti suorittaneet saavat Valviralta oikeuden toimia laillistettuna terveydenhuollon ammattihenkilönä. Tutkinnon jälkeen fysioterapeutti voi suorittaa täydennyskoulutuksia ja erikoistumiskoulutuksia. Fysioterapian erikoisaloja ovat muun muassa lasten fysioterapia, työfysioterapia ja urheilufysioterapia. Kahden vuoden työkokemuksen jälkeen fysioterapeutti voi hakeutua ylempiin ammattikorkeakouluopintoihin. Kaikenlainen täydennyskoulutus on tarpeellista alati muuttuvalla alalla. Kielitaidosta on hyötyä niin asiakaspalvelussa kuin oman alan kehityksen seuraamisessa.
Fysioterapia ammattina sopii liikunnalliselle ihmiselle, sillä tällä alalla täytyy olla hyvä kunto sekä mielenkiintoa ihmisen terveyteen ja fysionomiaan ja sen ylläpitoon ja hoitoon. Työtä tehdään asiakkaiden kanssa ja asiakaslähtöisesti, joten fysioterapeutilta vaaditaan myös sosiaalisia taitoja. Fysioterapeutin työ on lisäksi hyvin itsenäistä ja vastuullista. Toisaalta työ on myös hyvin palkitsevaa, tulokset näkee suoraan hyvin voivissa asikkaissa.